Onderbeds – HKU Afstudeerfilm

Green Filmmaking

Home »  Over de film »  Green Filmmaking

blaadjes

“Afval is pas afval als er geen nut meer voor is.”

Duurzaam
Onderbeds gaan wij zo duurzaam mogelijk produceren, in de filmwereld noemen we dat Green Film Making. Deze manier van produceren is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook kosten besparend zijn en heeft de toekomst in het filmvak.

Kim heeft duurzaamheid ook in haar dagelijks leven hoog in het vaandel staan. Zij wil van Green filmmaking haar trademark maken en waarom wachten tot na de opleiding om hier mee te beginnen als het zoveel mogelijkheden bied. Omdat deze manier van werken nieuw is voor de hele crew en op deze schaal ook voor de producente richten wij ons voornamelijk op de pijlers; afval vermindering, catering en het hergebruik van producten.

Afval vermindering
Door het verminderen van onze afvalhoop zijn we op meerdere manieren duurzaam en kostenbesparend. Want minder afval betekend minder transportkosten voor ons maar ook minder verwerking voor het afvalbedrijf en daarmee minder CO2 uitstoot, energieverbruik en gaan de machines langer.

Minder afval betekend deels een betere inkoop. Wat inhoud dat we producten kopen met minder verpakkingsmateriaal, in compactere hoeveelheden ende herbruikbare varianten. Minder afval betekend ook het nuttig maken van restproducten die wij als afval zien maar een ander als bruikbaar en het herdistribueren daarvan. Tevens scheiden wij het afval op de set zodat de afvalverwerking het makkelijk op de juiste manier kan vernietigen of herbruikbaar kan maken in een zo kort mogelijke tijd. Onderdelen die wij niet nuttig kunnen maken, dat kan een ander soms wel, zoals; GFT omtoveren tot compost of gebruikt papier/glas naar gerecycled papier/glas.

duurzaam-ondernemen.__587_262_c1

Catering
Voedsel is een onderdeel van het film maken wat erg belangrijk is maar meestal ook het meest vervuilende. Op een lege maag kunnen we immers niet werken. Dit onderdeel pakken wij duurzaam aan door het afval van de catering te verminderen zoals hierboven genoemd maar ook door het kopen in gepaste hoeveelheden. En mocht er aan het einde van de rit nog wat over zijn wat de crew niet mee naar huis neemt, dan kunnen we dit eten zelf distribueren zodat het niet verloren gaat.

Maar je kan nog veel meer met catering doen om het duurzamer te maken. Zo kopen wij geen honderden bekertjes maar krijg ieder een persoonlijk flesje en een mok waar ze alle draaidagen mee moeten doen. Tevens willen we geen plastic borden en bestek maar zijn we op zoek naar een duurzamere variant. Uiteraard gaan we ook het eten zelf aanpakken. Het menu zal opgesteld worden uit groentes van het seizoen die bij voorkeur lokaal gekocht zijn. Daarnaast zal van de 8 draaidagen in ieder geval 2 dagen geen vlees maar vis of vega op het menu staan Naast pasta, rijst en aardappelen eten we ook andere producten waaronder couscous en quinoa. Wij gaan voor een voedzame lekkere catering waar iedereen vol van raakt en blij van wordt. Gezonde culinaire hapjes met fruitige tussendoortjes ipv bakken ongezond vet en suiker zonder voedingswaardes.

Hergebruik
De makkelijkste manier om duurzaam te zijn is door niets te verspillen. Zo doen wij deze productie paperless en zal iedereen op de set een tabblad hebben i.p.v. alle formulieren en scenario’s op papier. We kopen herbruikbare batterijen en geven de gekleurde filters en restanten kledingstof aan de BSO voor het knutselen. We huren zo veel mogelijk materiaal zodat alles naderhand door een ander kan worden hergebruikt. Natuurlijk houden wij aan het einde van de rit producten over die niet geretourneerd kunnen worden of waar we niet direct een andere bestemming voor hebben gevonden. Daarom gaan wij na de productie voor al de producten die nog bruikbaar zijn op zoek naar een nieuwe thuis waar we de hulp van andere bij zullen inschakelen. Want waarom vernietigen als je er een ander blij mee kunt maken.

greenfilmmakingLogo

blaadjes

“There is no away to throw things.”